Onderzoek naar uw alcoholgebruik – CBR

Het CBR kan in sommige gevallen bepalen dat u moet meewerken aan een onderzoek naar uw alcoholgebruik.

Wanneer onderzoek naar uw alcoholgebruik?

Het CBR legt u een onderzoek naar uw alcoholgebruik op wanneer u bent aangehouden wegens rijden onder invloed van alcohol. Het onderzoek naar uw alcoholgebruik kan worden opgelegd in de volgende gevallen

CBR naar uw alcoholgebruik bij  Alcoholgehalte in de adem (µgl)  Alcoholgehalte in het bloed in pro mille (‰)
 NORMAAL BESTUURDERS (rijbewijs langer dan 5 jaar in het bezit)  > 785 µgl  > 1,8 ‰
 BEGINNEND BESTUURDER (rijbewijs korter dan 5 jaar in het bezit)  > 570 µgl  > 1,3 ‰

Verder legt het CBR een onderzoek naar uw alcoholgebruik op:

 • Indien er sprake is van een tweede overtreding wegens rijden onder invloed van alcohol binnen 5 jaren nadat u eerder al een EMA-cursus opgelegd hebt gekregen
 • Indien er sprake is van drie aanhoudingen binnen 5 jaren
 • Indien u de Nederlandse taal onvoldoende machtig bent zodat u geen EMA-cursus kunt volgen
 • Indien u bij de politie bekend staat als alcoholverslaafde

Wie verricht onderzoek naar uw alcoholgebruik?

Een onderzoek naar uw alcoholgebruik wordt verricht door een psychiater die in opdracht van het CBR werkt. Het CBR zegt altijd dat de psychiaters onafhankelijk van hen werken, maar dat is slechts een illusie. Natuurlijk weten zij ook wie hun opdrachten aanlevert en wie dus hun boterham betaalt. Echt onafhankelijk zijn de psychiaters dus niet! Wees hierop bedacht als u het onderzoek in gaat.

Wat houdt een onderzoek naar uw alcoholgebruik in?

De bedoeling van het onderzoek is om door een psychiater te laten vaststellen of er sprake is van alcoholmisbruik. Een onderzoek naar uw alcoholgebruik bestaat uit meerdere onderdelen:

 1. een bloedonderzoek
 2. een lichamelijk onderzoek
 3. een psychiatrisch onderzoek
 4. een vraaggesprek (de anamnese)

Met name bij dit laatste onderdelen gaan de meeste mensen de fout in. Door een 'onjuiste' beantwoording van raakt maar liefst 80% van de onderzochte personen hun rijbewijs voor meer dan een jaar kwijt. Dit komt doordat de psychiater tijdens het onderzoek naar uw alcoholgebruik een groot aantal strikvragen en valkuilen hebben ingebouwd in het onderzoek. Bij sommige vragen moet u tegennatuurlijk antwoorden en bij andere vragen wordt u juist door de psychiater verleid om voor u ongunstige antwoorden te geven. Geeft u bij de ene vraag een positief antwoord, dan kan dit bij een andere vraag weer in uw nadeel werken. Het is echt een ingewikkeld onderzoek waar u niet zonder gedegen voorbereiding doorheen komt.

Voorbereiding onderzoek naar uw alcoholgebruik

Alleen met een gedegen voorbereiding hebt u een goede kans om door het onderzoek naar uw alcoholgebruik heen te komen. Deze voorbereiding bestaat uit 3 onderdelen:

 1. Bestel de informatiebrochure 'onderzoek naar uw alcoholgebruik'
 2. Bestudeer deze heel goed; bij voorkeur meerdere keren doorlezen!
 3. Kort voor dat u naar de psychiater kunt, hebt u nog recht op een gratis telefonisch consult van max. 15 minuten voor aanvullende vragen aan gespecialiseerde CBR-advocaat

Wij kunnen u ook voorbereiden in een persoonlijke gesprek

Al een onderzoek naar uw alcoholgebruik gehad?

Heeft u al een onderzoek naar uw alcoholgebruik gehad en komt de psychiater tot de diagnose alcoholmisbruik? Schakel dan direct de hulp in van een gespecialiseerde CBR-advocaat voor een beoordeling van het rapport van de psychiater en een uitgebreid advies over de mogelijkheden om deze diagnose aan te vechten. Vraag in ieder geval niet zo maar een tweede onderzoek aan! Dit heeft namelijk niet altijd zin en brengt zelfs risico met zich mee.

 

Uzelf goed voorbereiden op het CBR onderzoek?
Ontvang direct onze informatiebrochure in uw mailbox
Bestel brochure