Onderrapportage – CBR onderzoek

Een van de onderdelen waarnaar gekeken wordt tijdens het CBR onderzoek bij de psychiater is de onderrapportage.

Wat is onderrapportage?

Onderrapportage is het opgeven van een te laag alcoholgebruik. Onderrapportage kan zich voordoen ten aanzien van het alcoholgebruik op de dag van aanhouding maar ook ten aanzien van het normale alcoholgebruik.

Onderrapportage als aanwijzing alcoholmisbruik

Onderrapportage vormt een belangrijke aanwijzing voor alcoholmisbruik. De psychiater van het CBR zal dan ook zijn best doen om vast te stellen of er bij u sprake is van onderrapportage. Iemand die onderrapporteert, doet dat in de ogen van de psychiater namelijk om zijn werkelijk alcoholgebruik te verbloemen. Alcoholisten doen dat ook vaak. Daarom vormt onderrapportage daardoor een indicatie voor alcoholproblematiek in de zin van alcoholmisbruik.

Hoe wordt onderrapportage vastgesteld?

Onderrapportage kan door de psychiater worden vastgesteld tijdens het onderzoek naar uw alcoholgebruik. De vragen die u krijgt tijdens dit onderzoek zijn erop gericht om vast te stellen in welke mate u alcohol heeft gebruikt op de dag van aanhouding, maar ook in het algemeen. Men zal vragen naar uw alcoholgebruik op de dag van aanhouding en naar uw normale alcoholgebruik.

Pas op: met name bij de vragen die gericht zijn op het vaststellen van het gebruik zitten erg gemene vragen. U moet uw antwoorden goed voorbereiden. Wanneer u bijvoorbeeld een te hoog alcoholgebruik opgeeft, levert dit weer een andere aanwijzing op voor alcoholmisbruik, te weten binge-drinking, alcoholtolerantie of controleverlies.
Denkt u dus met het ene antwoord een onderrapportage te voorkomen, dan pakken ze u met datzelfde antwoord op een ander onderdeel. Alleen met een afgewogen antwoord (maatwerk dus!) kunt u voorkomen dat de psychiater tot de diagnose alcoholmisbruik komt.

Voorbereiding Onderzoek bij de psychiater

Wat veel mensen niet weten is dat u het CBR onderzoek naar de rijgeschiktheid kunt voorbereiden om zo te voorkomen dat de psychiater alcoholtolerantie bij u vaststelt. Wij hebben daartoe een speciale en uitgebreide informatiebrochure ontwikkeld ter voorbereiding op dit CBR onderzoek. In de brochure leggen wij precies uit welke vragen u gaat krijgen en met welke bedoeling deze vragen worden gesteld. Ook leggen wij uit wat de consequenties zijn van verschillende antwoorden, zodat u inzicht krijgt hoe u in uw situatie de vragen van de psychiater het beste kunt beantwoorden.

Daarnaast bereiden wij cliënten ook voor in een persoonlijk gesprek. Wij zullen dan met u alle vragen doornemen en u helpen bij het bepalen van de beste antwoorden voor uw persoonlijke situatie. Wij kijken hierbij naar het alcoholgehalte, uw algemene alcoholgebruik, de bijzonderheden van de dag rondom de aanhouding, etc.

> Opties voorbereiding CBR onderzoek naar uw alcoholgebruik

Onderrapportage vastgesteld door psychiater?

Bent u al  bij de psychiater geweest en komt hij tot de diagnose alcoholmisbruik vanwege alcoholtolerantie? Neem dan direct contact op met een van onze gespecialiseerde CBR-advocaten zodat we snel kunnen bekijken of er nog een mogelijkheden bestaan tot verbetering van uw antwoorden, het aanvragen van een tweede onderzoek of juist het inschakelen van een eigen psychiater voor een contra-expertise. Uiteraard zullen wij ook voor u nagaan of er goede mogelijkheden zijn om het rapport van de psychiater en de (latere) beslissing van het CBR aan te vechten in een bezwaarprocedure al dan niet gecombineerd met een voorlopige voorziening om met spoed uw rijbewijs terug te krijgen.

Op basis van het rapport van de psychiater kunnen wij snel tot een concreet en volledig advies komen over uw mogelijkheden. Meld uw zaak aan via het aanmeldingsformulier op deze website voor een vrijblijvend advies.
Aan het advies zijn wel kosten verbonden.. Het uurtarief is € 135,00 excl. BTW per uur. Gemiddeld genomen kost een advies ons ongeveer 2 uur werk.

< Terug naar factoren alcoholmisbruik

Uzelf goed voorbereiden op het CBR onderzoek?
Ontvang direct onze informatiebrochure in uw mailbox
Bestel brochure