Voorkom dat uw rijbewijs ongeldig wordt verklaard

Via deze website kunt u onze uitgebreide informatiebrochure over het CBR onderzoek naar de rijgeschiktheid downloaden. Wanneer u de informatiebrochure "onderzoek naar de rijgeschiktheid" bestelt, en zorgvuldig doorleest ter voorbereiding op het onderzoek, vergroot u uw kansen op een positieve uitkomst aanzienlijk. U kunt dus zelf voorkomen dat uw rijbewijs ongeldig wordt verklaard.

Onderschat het CBR onderzoek niet

Veel van onze clienten dachten zonder problemen door het onderzoek naar de rijgeschiktheid heen te kunnen komen, ook omdat zij van zichzelf wisten dat zij geen probleem met alcohol hadden. Dit is echter een grote vergissing! In onze praktijk komen met name clienten die echt geen alcoholprobleem hebben, hetgeen ook volgt uit de normale bloedwaarden die uit het onderzoek naar voren kwamen. Toch werd hun rijbewijs ongeldig verklaard. En waarom? Omdat zij "verkeerd" hebben geantwoord op de vele strikvragen die tijdens het onderzoek worden gesteld.

> Artikel: "alcoholist na 1 keer drinken"

Strikvragen

Tijdens het onderzoek bij de psychiater moet u ook een groot aantal vragen beantwoorden over uw alcoholgebruik in het algemeen en het alcoholgebruik op de dag dat u was aangehouden. Dit vraaggesprek bevat een groot aantal strikvragen, die wanneer u deze "verkeerd" beantwoordt, tot de diagnose alcoholmisbruik kunnen leiden. Wij zullen u een voorbeeld geven van zo'n strikvraag.

In ieder onderzoek komt de vraag terug of u uw rijbewijs nodig hebt voor uw werk of belangrijke sociale activiteiten. U zult geneigd zijn om deze vraag met "ja" te beantwoorden, ook in de hoop dat het CBR dan rekening houdt met uw persoonlijke omstandigheden. Wanneer u deze vraag echter met "ja" beantwoordt, kan de psychiater (mede) op basis hiervan tot de diagnose alcoholmisbruik komen. De gedachte hierachter is namelijk dat u door te drinken, en vervolgens onder invloed een motorrijtuig te besturen, bewust uw rijbewijs op het spel hebt gezet. Dit duidt dan volgens de psychiater op een alcoholprobleem. Anders zou u namelijk wel beter hebben nagedacht.

En zo bevat het onderzoek naar de rijgeschiktheid een groot aantal strikvragen en valkuilen. Het onderzoek is zo ingericht om u erin te luizen. In de informatiebrochure wijzen wij u op al deze strikvragen en leren wij u waarom de vragen worden gesteld zodat voorkomen wordt dat u er met open ogen intuint. Het zou erg zuur zijn wanneer u enkel vanwege dit soort strikvragen uw rijbewijs voor minimaal een jaar kwijt zou raken.

> Meer informatie vragen psychiatrisch onderzoek CBR

80% ongeschikt door strikvragen

Dat het nogal eens mis gaat blijkt wel uit de praktijk. Maar liefst in 80% van de gevallen wordt het rijbewijs van de betrokkene ongeldig verklaard vanwege de antwoorden die hij of zij heeft gegeven tijdens het onderzoek naar de rijgeschiktheid. Wij hebben deze schrikbarende cijfers via een WOB-verzoek verkregen. En al die afgekeurden, zijn echt niet allemaal alcoholisten. De term 'alcoholmisbruik in ruime zin' is zodanig breed dat u bij het 'verkeerd' beantwoorden van de vragen al het rijbewijs kwijt raakt, zelfs als uw bloedwaarden prima in orde zijn. Het onderzoek bevat erg veel strikvragen waarbij de kans dat u (voor het behoud van uw rijbewijs) verkeerde antwoorden geeft erg groot is. Onderschat het onderzoek van de psychiater dan ook zeker niet!

Bereid u voor!

Wat veel mensen niet weten is dat u uzelf kunt voorbereiden op deze onderzoeken. Het is belangrijk te weten welke vragen de keurend psychiater zal stellen, waarop de psychiater zal letten tijdens het lichamelijk en medisch onderzoek en naar welke waarden onderzoek wordt gedaan tijdens het laboratoriumonderzoek.

Wij hebben een uitgebreide informatiebrochure opgesteld waarin wij uitvoerig uitleggen wat het onderzoek naar de rijgeschiktheid precies inhoudt, waarop u wordt onderzocht, welke vragen er worden gesteld. De informatiebrochure bevat veel tips en waarschuwingen voor (strik)vragen. Wij leggen u de strekking en achtergronden bij de belangrijkste vragen uit zodat u begrijpt waarom de vragen worden gesteld. Dit vergroot de kans dat u uw rijbewijs kunt behouden.

Geschreven door advocaat

De informatiebrochure is opgesteld door een gespecialiseerde CBR-advocaat, op basis van diens jarenlange ervaring met CBR-procedures. Hij weet als geen ander waar het vaak mis gaat tijdens het onderzoek naar de rijgeschiktheid.

> Meer informatie inhoud informatiebrochure 'onderzoek naar de rijgeschiktheid'

> Bestel direct de uitgebreide informatiebrochure

 

Uzelf goed voorbereiden op het CBR onderzoek?
Ontvang direct onze informatiebrochure in uw mailbox
Bestel brochure