Inhoud CBR keuring alcohol

De CBR keuring kan worden opgelegd na rijden onder invloed van alcohol. Het is belangrijk dat u weet wat de CBR keuring alcohol, ook wel de alcoholkeuring CBR genoemd,  precies inhoud.

De CBR keuring omvat vier onderdelen:

  1. Bloedonderzoek
  2. Lichamelijke keuring
  3. Psychiatrische keuring
  4. Vraaggesprek

Het is belangrijk dat u begrijpt wat ieder onderdeel van de CBR keuring inhoudt, zodat u weet wat u te wachten staat en u zich hierop kunt voorbereiden. Hieronder zullen wij alle onderdelen kort bespreken. Wilt u meer informatie, handige tips en adviezen, en waarschuwingen voor de vele strikvragen in het onderzoek, download dan onze informatiebrochure “Onderzoek naar de rijgeschiktheid”.


Bloedonderzoek CBR keuring

Onderdeel van de CBR keuring is een bloedonderzoek dat u verplicht moet ondergaan. In het ziekenhuis of net voor de CBR keuring wordt er door een arts bloed van u afgenomen, en onderzocht. Het onderzoek richt zich op de aanwezigheid van verhoogde waarden die duiden op overmatig alcoholgebruik. Het gaat om de volgende bloedwaarden:

  1. ASAT/ALAT
  2. GAMMA-GT (GGT)
  3. %CDT
  4. MCV (mean corpusculair volume)

Wanneer u de laatste tijd regelmatig alcohol hebt gedronken, kan dit tijdens de CBR keuring blijken uit het bloedonderzoek. Dit kan leiden tot een ongeldig verklaring van uw rijbewijs. In de informatiebrochure leggen wij per bloedwaarde uit wat deze inhoudt, waarop wordt getest, en wat eventuele andere oorzaken kunnen zijn voor verhoogde bloedwaarden. Ook geven wij advies hoe u er zeker van kunt zijn dat uw bloedwaarden normaal zijn tijdens de CBR keuring.

> Meer informatie CBR-Bloedonderzoek

Lichamelijke keuring

De lichamelijke keuring omvat niet meer dan een visuele beoordeling door de keurend arts. De arts let op lichamelijke aanwijzingen voor overmatig alcoholgebruik, zoals een alcohollucht en trilling van de handen. Voor een overzicht van alle lichamelijke kenmerken die voor een artskunnen wijzen op alcoholmisbruik, dient u de informatiebrochure te lezen.

Psychiatrische keuring (CBR)

Tijdens de CBR psychiatrische keuring wordt met name gekeken of er bij u sprake is van psychiatrische stoornissen, waarbij ook alcoholverslaving in de vorm van afhankelijkheid of misbruik van alcohol als psychiatrische stoornis heeft te gelden. In de praktijk betekent dit dat u hooguit enkele minuten een psychiater ziet die een gesprekje met u heeft. De rest van het onderzoek (de anamnese; het vraaggesprek) wordt vaak door een assistent-arts gedaan. Tijdens de psychiatrische keuring zal met name gekeken worden of u er verzorgd uitziet, hoe u vragen beantwoordt, en of u een psychiatrisch verleden hebt.

Vraaggesprek

Het vraaggesprek vormt het laatste onderdeel van de CBR keuring. Hoewel juist dit onderdeel het beste valt voor te bereiden, gaat het in de meeste gevallen op vraaggesprek fout. Dit komt met name door de vele strikvragen en valkuilen die onderdeel uitmaken van de CBR keuring. .
Tijdens de CBR keuring krijgt u veel vragen over uw alcoholgebruik op de dag van aanhouding, uw algemene alcoholgebruik, en uw algeheel functioneren. Via deze vragen probeert beoordeelt men of er sprake is van alcoholtolerantie, onthoudingsverschijnselen, sociaal disfunctioneren, etc. Wanneer iemand als alcoholmisbruiker door de psychiater van het CBR wordt aangemerkt, komt dit meestal doordat de vragen tijdens de CBR keuring niet goed zijn beantwoord. Onze clienten zijn dan getuind in een of meerdere van de strikvragen. En dan zijn de gevolgen groot: u bent uw rijbewijs voor minimaal een jaar kwijt. Wees daarom voorzichtig, bereid u goed voor, en download de informatiebrochure "Onderzoek naar de rijgeschiktheid"

Uzelf goed voorbereiden op het CBR onderzoek?
Ontvang direct onze informatiebrochure in uw mailbox
Bestel brochure