CBR keuring psychiater

De CBR keuring alcohol of drugs moet worden verricht door een psychiater. Dit is een wettelijk vereiste. Wanneer de psychiater niet bij de CBR keuring betrokken is geweest leidt dit tot een ongeldige keuring, en mag het keuringsrapport niet gebruikt worden om het rijbewijs ongeldig te laten verklaren.

CBR Keuring

De CBR keuring, oftewel het CBR onderzoek naar de rijgeschiktheid bestaat uit vier onderdelen. U krijgt een bloedonderzoek, een lichamelijk onderzoek, een psychiatrisch onderzoek en een vraaggesprek (de anamnese). In de prakrijk komt het vaak voor dat het bloedonderzoek al eerder heeft plaatsgevonden, maar soms wordt het bloedonderzoek gedaan door een arts tijdens de keuring zelf. Ook het lichamelijk onderzoek en het vraaggesprek wordt meestal gedaan door een arts. Alleen het psychiatrisch onderzoek moet echt door een psychiater te worden gedaan.

Psychiater

Tijdens de CBR keuring komt dan even kort de psychiater de onderzoekskamer binnen en stelt wat vragen. Het psychiatrisch onderzoek duurt hooguit enkele minuten. In de jurisprudentie is het meermaals uitgemaakt dat het voldoende is wanneer de psychiater slechts enkele minuten bij het onderzoek betrokken is geweest. Let er echter altijd wel op of u de psychiater hebt gezien. Vraag desnoods aan de persoon die het onderzoek afneemt of hij en psychiater is. Heeft u geen psychiater gezien, dan levert dit een goede bezwaargrond op bij een negatieve uitslag.

 Psychiatrische keuring

Wilt u meer informatie over de psychiatrische keuring, of over de overige onderdelen van de CBR keuring, lees dan ons artikel over de inhoud van de CBR keuring, of bestel onze informatiebrochure.

Uzelf goed voorbereiden op het CBR onderzoek?
Ontvang direct onze informatiebrochure in uw mailbox
Bestel brochure